6/10/2008

Методичні рекомендації вчителю інформатики

ЗНАЙОМСТВО З MICROSOFT OFFICE POWERPOINT

Участь у педагогічних фестивалях, конкурсах – це невід’ємна частина життя вчителя, гарна нагода продемонструвати майстерність і професіоналізм, поширити свій досвід. Матеріал під час участі у таких заходах традиційно подається у вигляді доповіді. Результат в цьому випадку не завжди має бажаний вплив на слухачів. Використання програмного інструментарію роботи з інформацією забезпечує більш творчий підхід до подання інформації.
Програмні продукти, що дозволяють створювати електронні презентації – це один з варіантів такого інструментарію. Електронні презентації доповнюють доповідь, допомагають акцентувати увагу слухачів на головних ії моментах, їх легко створювати та зручно використовувати. Вони допомагають підкреслювати важливі моменти доповіді, акцентувати увагу на ключових фразах. Переваги такої форми роботи полягають у наочності, виваженості та структурованості виступу. Презентація виступає для доповідача водночас і планом, і підказкою. Використання електронних презентацій це також можливість продемонструвати своє вміння реалізувати ідеї за допомогою інструментарію роботи з інформацією.
Далі наведені особливості підготовки презентацій на прикладі програми Microsoft Office PowerPoint 2003.


Запуск програми
На Панелі завдань необхідно клацнути кнопку Пуск. У меню
Всі програми → Microsoft Office клацнути Microsoft Office PowerPoint. Після цього відкриється вікно програми.
Інтерфейс і режими програми
Програма PowerPoint як і інші додатки Microsoft Office має стандартний інтерфейс, який містить головне меню, панелі інструментів, та робоче поле. На малюнку наведені елементи робочого вікна програми Microsoft Office PowerPoint 2003.



В PowerPoint для зручного створення, модифікації та демонстрації слайдів існують три основні режими: Звичайний режим, Режим сортувальника слайдів і Режим показу слайдів.




Звичайний режим Режим Режим показу слайдів
сортувальника
слайдів
Перемикання між режимами здійснюється за допомогою кнопок у лівому нижньому куті вікна програми.
Звичайний режим – це основний режим редагування. Він має три робочі області.
Ліва область – область Структури, що містить мініатюрні зображення слайдів. В області Структури є дві вкладки: Структура й Слайди.





При відкритті вкладки Структура відображається тільки текст слайдів у вигляді структури. Вкладка Слайди дозволяє переглянути слайди презентації у вигляді ескізів. У цьому режимі зручно додавати, видаляти слайди й змінювати порядок їх слідування.
Права область – область Слайда – відображає у великому масштабі поточний слайд.
Нижня область – область Заміток. Завжди існує можливість змінювати розміри областей.
У режимі Сортувальника слайдів слайди відображаються у вигляді мініатюр. В цьому режимі слайди легко перегрупувати. По закінченню створення презентації в режимі Сортувальника слайдів зручно продивитись загальну картину презентації.
Режим Показ слайдів дозволяє здійснювати попередній перегляд слайдів у тому вигляді, у якому вони будуть відображатися в процесі демонстрації.
Області завдань
Програма PowerPoint включає Області завдань, що допомагають виконати такі завдання, як створення нової презентації, вибір шаблона оформлення слайда, кольорової схеми або ефекту анімації, установку послідовності зміни слайдів, пошук файлів та інші. Область завдань розташовується в правій частині вікна програми. Області завдань у програмі відкриваються автоматично при виконанні певних завдань, таких, наприклад, як створення нової презентації, вставка різних елементів або виклик довідки. Якщо Область завдань неактивна, то для її активізації необхідно у меню Вид обрати режим Область завдань. Для переходу вперед або назад у списку областей завдань клацнути кнопку Вперед або Назад
Створення презентації

Після запуску програми у вікні програми з'являється порожній слайд із розміткою під титульний аркуш.



Пропонується почати створення презентації з варіанта Нова презентація. Для вибору іншого варіанта створення презентації необхідно вибрати команду Створити в меню Файл.
У правій частині екрану відкриється область завдань Створення презентації. Тепер можна обрати будь-який з 4 варіантів створення презентації.



Коротко позначимо основні характеристики останніх трьох варіантів.
Другий варіант з Шаблона оформлення – це створення презентації на основі професійно оформлених слайдів, що включають фоновий малюнок, кольорову схему й шрифти, до яких необхідно додати тільки текст. Крім стандартних шаблонів програми можна створювати власні.
Третій варіант з Майстра автозмісту – за допомогою Майстра автозмісту можна швидко створити презентацію на основі вбудованих шаблонів зі стандартним змістом й оформленням.
Четвертий варіант з Наявної презентації – презентація створюється на основі раніше створеної презентації.
Далі докладно зупинимося на першому варіанті – Нова презентація.
Створення нової презентації
Відкрийте PowerPoint. В області завдань Створення презентації необхідно клацнути Нова презентація. В області завдань Розмітка слайда представлені макети слайдів.


Розмітка слайда – це макет розміщення на слайді елементів, таких як заголовки, підзаголовки, списки, малюнки, таблиці, діаграми тощо. При створенні нової презентації до першого слайда за замовчуванням застосовується макет тексту Титульний слайд.
Робота з текстом
Введення тексту в презентацію, включаючи заголовки й підзаголовки, здійснюється в Звичайному режимі. Текст можна вводити як у полі самого слайда, так й в області Структура. На вкладці Структура відображається тільки зміст слайда, на вкладці Слайд представлено розташування тексту на слайді. У полі слайда текст розміщується тільки в текстових рамках. Для того, щоб почати введення тексту, наприклад, на титульному слайді необхідно встановити покажчик миші всередині текстової рамки Заголовок слайда й клацнути лівою кнопкою миші. Після цього навколо текстової рамки з'являться маркери, текст заповнювача зникне, а текстовий курсор вкаже, де вводити текст.
Форматування тексту на слайді відбувається за правилами, описаними для роботи з текстовим редактором Word.

Створення нового слайда
Для створення нового слайда необхідно в меню Вставка клацнути Створити слайд. Після цього в області структури на вкладці Слайди після поточного з’явиться порожній слайд. В області завдань відкриється область Розмітка слайда. За замовчуванням до нового слайда застосується макет Заголовок і текст, що включає заголовок і маркірований список.
Якщо існуючі макети слайдів не вирішують ваших дизайнерських завдань, то зручно створити нову текстову рамку. Для цього необхідно додати в презентацію новий слайд. Розмітку слайду необхідно встановити з розділу Макети вмісту, Порожній слайд. Для наповнення слайда текстом необхідно у меню Вставка клацнути Напис. Потім перемістити покажчик миші в поле слайда та натиснути ліву кнопку миші й, не відпускаючи її створити рамку необхідного розміру. Всередині рамки розмістити текст. Якщо клацнути кнопкою миші поза порожньої рамки, то текстова рамка зникне з поля слайда й стане невидимим об'єктом у полі слайда. Готову рамку можна переміщувати та змінювати її розмір. Для цього необхідно клацнути лівою кнопкою миші в середині текстової рамки, після цього по периметру з'являться вісім маркерів. Підведіть покажчик до одного з маркерів. Якщо покажчик прийме вигляд , то можна змінювати розмір, а якщо курсор буде мати вигляд , то це вказує на те що, текстову рамку можна переміщувати. Створення границь і фарбування рамок здійснюється за допомогою опції Напис у меню Формат.
Якщо виникне необхідність розмістити на слайді багато рамок для введення тексту, то їх можна розмістити в комірках таблиці. Створення таблиць здійснюється за допомогою опції Таблиця в меню Вставка.
Настроювання та вибір кольорів фону слайда
Перейдіть на перший слайд, клацнувши його значок в Області структури, після цього в Області слайда відобразиться перший слайд. У меню Формат виберіть Фон. У лівій нижній частині діалогового вікна Фон є кнопка розкриття списку кольорів.
Із запропонованої палітри виберіть, наприклад, блакитний колір.


Якщо запропоновані кольори вас не влаштовують, можна клацнути Інші кольори або Способи заливання – відкриється відповідне діалогове вікно. Після вибору кольорів у діалоговому вікні Фон необхідно клацнути кнопку Застосувати, якщо хочете застосувати обране тло тільки до даного слайда, або кнопку Застосувати до всіх, якщо потрібно це зробити для всіх створених та майбутніх слайдів.

Робота з малюнками
 Вставка малюнка з файлу
Перейдіть на перший слайд (якщо він не відкритий після попереднього етапу роботи). У меню Вставка → Малюнок необхідно клацнути опцію
Із файлу. В діалоговому вікні виберіть диск, а потім папку, що містить файл з необхідним малюнком. Виділить потрібний файл. Натисніть кнопку Вставити. Малюнок буде розміщений у полі слайда. Зміна розмірів малюнка і його переміщення робиться подібно до операцій над текстовими рамками, описаними вище. Іншою зміною зовнішнього вигляду малюнка може стати, наприклад, створення дзеркального відбиття малюнка. Для цього на панелі інструментів Малювання можна клацнути кнопку Дії. Виберіть опцію Повернути/відбити, а потім клацнути Відбити ліворуч/праворуч.
Якщо виникне потреба повернути малюнок на довільний кут, то необхідно підвести покажчик миші до зеленого маркера на верхній границі малюнка і коли покажчик прийме вид , натиснути ліву кнопку миші й зрушити маркер у потрібному напрямку. Для завершення дії необхідно клацнути за межами малюнка.
 Вставка малюнків з Колекції картинок
Колекція картинок Microsoft містить малюнки, фотографії, звуки й інші файли мультімедіа, які можна вставляти й використовувати в презентаціях. Вставка малюнків з Колекції картинок відбувається за тими ж правилами, що й в інших документах пакету Microsoft Office (див. опис подібних дій у частині “Робота в середовищі текстового редактору Word”).
 Автофігури
Автофігури – набір типових фігур, що включає такі базові фігури, як прямокутники й кола, а також різні лінії, об'ємні стрілки, компоненти структурних схем, винесення й багато чого іншого. Найбільш актуальні в цьому списку – керуючі кнопки.

Для створення автофігури, наприклад – прямокутника, на панелі інструментів Малювання необхідно клацнути кнопку Автофігури, а потім обрати Основні фігури → Прямокутник. Після цього необхідно перевести покажчик миші в поле слайда, при цьому покажчик прийме вид . Далі клацнути лівою кнопкою миші в місці, де повинен розташовуватися прямокутник й, не відпускаючи кнопку миші, перемістити покажчик у напрямку нижнього правого кута слайда. Коли прямокутник досягне необхідних розмірів відпустити кнопку миші.
 Порядок накладення об'єктів
Об'єкти на слайді автоматично розташовуються пошарово. Порядок розташування об'єктів можна змінювати. Наприклад, можна переміщати об'єкти вище або нижче на один шар, або відразу на передній або на задній план. Для цієї мети на панелі інструментів Малювання виберіть Дії → Порядок і клацнути кнопку На задній план.
Гіперпосилання й керуючі кнопки
Гіперпосилання в Microsoft PowerPoint – це основний спосіб встановлення зв'язків всередині однієї презентації або між презентацією і іншими файлами. Принцип функціонування гіперпосилань простий. У презентації з деяким об’єктом зв'язується адреса іншого об’єкта або документа. Зазвичай гіперпосилання візуально виділяється, наприклад, кольором або іншим оформленням.


Повна версія