12/10/2009

Розробка учня Панютинської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 (викладач Петренко Володимир Петрович)

Нестандартний зовнішній пристрій (радіокерована іграшка-безбашенний танк)


Детальніша інформація за телефоном 0934822482 Володимир Петрович
Тема манівської роботи: “ Демонстраційний експеримент з керування нестандартними зовнішніми пристроями, та сфери його застосування”.
Автор: Петренко Олексій Володимирович.
Науковий керівник: Петренко Володимир Петрович.
Наукове відділення комп’ютерних наук, секція комп’ютерні навчальні програми.
Клас: 11-Б.
Населений пункт: сел. Панютине, м. Лозова, Харківська область.

Науково-технічний прогрес. Важко навіть уявити всі сфери використання комп’ютера: на підприємствах, фабриках, офісах, на транспорті, школах і звичайно вдома. Які тільки пристрої не підключають до комп’ютера, але максимум крім традиційної клавіатури, миші, принтера, та джойстика для ігор це може бути кавова кружка з USB підігрівом. Провівши опитування учнів нашої школи я переконався що жодного нестандартного пристрою вдома ніхто не має.
У мене давно виникло бажання підєднати до комп’ютера будь який не стандартний пристрій (хоча б світло діод, лампочку, електромагнітне реле, будь що чим можна було б програмно керувати за допомогою комп’ютера ).
Я вирішив розробити програмне забезпечення для керування нестандартним пристроєм (радіокерована іграшка). Для управління іграшкою я вибрав послідовний інтерфейс.
Для під’єднання зовнішнього нестандартного пристрою до комп’ютера необхідно створити:
- адаптер (фізичний пристрій);
- програмне забезпечення.
Апаратне забезпечення.
З’ясувавши принцип роботи схеми, а також відмінність 4-розрядного лічильника К561ИЕ10 від інших логічних мікросхем, я зробив адаптер для з’єднання радіо передаючого пристрою з СОМ портом комп’ютера.
Програмне забезпечення.
Як засіб для створення програмного забезпечення вибрано середовище Delphi, яке використовує структурну об'єктно-орієнтовану мову (Object Pascal), яка поєднує з одного боку високу потужність і простоту програмування, а з іншого ефективність мови при створенні працюючих додатків без вивчення особливостей опрацювання подій в Windows.

1. Дев’яти командна програма керування зовнішнім пристроєм.
Програма виконує наступні функції:
Повідомляє про кількість встановлених на комп'ютері послідовних портів;
Дозволяє вибрати послідовний порт (СОМ);
Шляхом передачі двійкових даних по лінії взаємодій RTS дозволяє виконати дев’ять команд із шістнадцяти можливих:
- вперед; назад; направо вперед; наліво вперед; направо назад; наліво назад; правий розворот; лівий розворот; стоп.
Після запуску програми на екран виводиться наступна інформація:
Перше вікно показує кількість встановлених сом-портів, а також дає можливість вибрати послідовний порт для його подальшого використовування. Після того, як ви вкажете номер порту, можна підєднати даний порт до зовнішнього пристрою, або від’єднати за необхідності. У вікні програми розташовано дев’ять кнопок з відповідними написами для керування механічним пристроєм, а також кнопка виходу з програми.
2. Програма для пояснення принципів двійкового додавання. 3. Тренажер миші. 4. Демонстрація лінійного алгоритму. 5. Затримка сигналу. 6. Датчик випадкових чисел.
Актуальність обраної мною теми з інформатики полягає:
В демонстрації можливостей створення нестандартних зовнішніх пристроїв, а також програмного забезпечення для їх підтримки;
використанні цих програм для мотивації навчальної діяльності;
створенні проблемної ситуації на уроці;
використанні демонстраційного експерименту на факультативних, гурткових заняттях.



Повна версія