7/06/2011

W3C (з мережі)


Консорціум Всесвітньої павутини (англ. World Wide Web Consortium, W3C) — головна міжнародна організація, що розробляє й впроваджує технологічні стандарти для всесвітньої павутини. Заснована 1994 року Тімом Бернерсом-Лі винахідником всесвітньої павутини, котрий її і очолює. Станом на березень 2007 року організація налічувала 441 учасника.

Прикладами стандартів консорціуму є HTML, XML, CSS, SVG, RSS та WCAG. Хоча юридично W3C не є міжнародно-визнаною організацією стандартизації, тим не менше її стандарти є загальновизнаними і що характерно — вільними від будь-яких платних запатентованих технологій.


Мета й завдання

W3C розробляє для Інтернету єдині принципи й стандарти (названі «Рекомендаціями», англ. W3C Recommendations), які потім впроваджуються виробниками програм й устаткування. У такий спосіб досягається сумісність між програмними продуктами й апаратурами різних компаній, що робить Всесвітню мережу більше зробленої, універсальної й зручної.

Місія W3C: "Повністю розкрити потенціал Всесвітньої павутини, шляхом створення протоколів і принципів, що гарантують довгостроковий розвиток Мережі".

Більше конкретна мета W3C — допомогти комп'ютерним програмам досягти здатності до взаємодії в Мережі (т.зв. «мережева інтероперабельність», англ. Web interoperability). Застосування єдиних стандартів у Мережі — це ключовий крок для досягнення такої взаємодії.

Немає коментарів: